Sign In

Skip Navigation Linksarkib Arkib Elektronik

Berita NRE

2015 2014

  • YB Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar menghadiri taklimat mengenai Rancangan Tebatan Banjir (RTB) Sarawak

  • Tinjauan projek naik taraf infrastruktur pelancongan dan pemerkasaan biodiversiti marin di Pusat Taman Laut Pulau Payar, Langkawi, Kedah.

  • YB Datuk Ir Haji Hamim bin Samuri, Timbalan Menteri Sumber Asli Dan Alam Sekitar melawat Projek Menaiktaraf Sistem Saluran Banjir Sungai Chenang, Langkawi, Kedah

  • Lawatan kerja rasmi YB Datuk Ir Haji Hamim bin Samuri ke Kilim Geoforest Park Langkawi, Kedah.

  • Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar melawat dan menyerahkan sumbangan kepada mangsa-mangsa kebakaran Kampung Goebilt

  • Sambutan Hari Inovasi 1NRE 2014

  • Majlis Pelancaran Sambutan Minggu Alam Sekitar Malaysia (MASM) Peringkat Kebangsaan 2014 di Tasik Darul Aman, Jitra

  • Majlis Pelancaran 1MBEON dan Sambutan 75 Tahun Taman Negara di Dataran Kuala Tahan, Pahang

  • Majlis Pelancaran 1MBEON dan Sambutan 75 Tahun Taman Negara di Dataran Kuala Tahan, Pahang

  • Rubber Trees Hevea Brasiliensis

Maklum Balas Pertanyaan

2015 2014
Bil    Pengguna                       Pendapat / Cadangan / Pertanyaan  Maklum Balas / Tindakan
 1. Syed Mohamed Bin Syed Hussin

Assalamualaikum Bahagian 'Direktori' akan lebih efektif sekiranya penyenaraian dibuat juga terus mengikut bahagaian. Ini akan membantu pengguna yang tidak mengetahui mana-mana individu didalam bahagian berkenaan tetapi mengetahui bahagiannya sahaja.Akan lebih membantu sekiranya dipaparkan sekali alamat email dan no. telefon. Terima kasih.

Terima kasih diatas pertanyaan yang dikemukakan oleh pihak Tuan, walau bagaimanapun paparan Direktori NRE ada memaparkan senarai mengikut bahagian dan semua maklumat alamat emel dan no. telefon pegawai. Paparan yang terbaik adalah menggunakan komputer riba atau desktop dengan menggunakan Internet Explorer versi 8 ke atas dan Mozilla Firefox versi 3 ke atas serta resolusi monitor 1280 x 1024.

  2. Rahmat bin Md. Dom

Sangat bermaklumat, ringkas, tepat dan mesra pengguna. Boleh menjadi contoh dan layak calonkan sebagai portal rasmi agensi kerajaan yang terbilang. Setinggi-tinggi tahniah buat NRE.

Jutaan terima kasih di atas maklum balas dan ucapan tahniah yang diberikan.            

3. THENMOLY A/P RAJAN

I am a teacher from SJK T Sentul. I would like to request recycle bin to our school. We are starting a recycling awareness program. It is a long term program.Pls advice us on how to get the 3 bins for recycle.We are launching this program on 28 feb 2015.

Terima kasih diatas pertanyaan yang dikemukakan oleh pihak puan, walaubagaimanapun untuk makluman pihak puan pengurusan sisa pepejal adalah di bawah bidang kuasa Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT). Pihak puan boleh menghubungi terus KPKT seperti alamat dibawah seperti di bawah memandangkan NRE tidak ada bekalan tong kitar semula yang diedarkan kepada orang ramai.


Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan

Aras 2 - 38, No. 51, Persiaran Perdana, Presint 4,

62100, Putrajaya, Malaysia.

No. Telefon : 603-8000 8000

No. Faksimile : 603-8891 3182

Bil    Pengguna                       Pendapat / Cadangan / Pertanyaan                 Maklum Balas / Tindakan
 1. Christine Pang

I think it is better to have the policy, guidelines and practice notes relating to the Ministry published on the website, for public's easy reference.

A change has been made that NRE Portal provided the policies and guidelines related to the ministry. Refer to Agency Policy Page and Core Business NRE site.      

2. Marina Yong

The NRE website is interesting however please provide information on the NRE website on the following: 

1) The Environmental Management and Climate Change Division - policy, scope, function, outputs. 

 2) Data on Malaysia's greenhouse gas inventory which is submitted to UNFCC, how the data is collected and processed. 

3) Climate change initiatives or targets for Malaysia.                  

Thank you

A change has been made that NRE Portal provided the Environmental Management and Climate Change information on page Environment under Core Business NRE sites :

1) National Climate Change Policy & National Policy on the Environment

2) Initial National Communication & Second National Communication Reports for data on greenhouse gas inventory which is submitted to UNFCCC. The data is collects and processed by Technical Working Group on GHG Inventory.

3) Refer to Low Emission Capacity Building (LECB)Third National Communication (TNC) / Biennal Update Report (BUR) for Malaysia sites for initiatives. 

3. Robina Hassan

Saya cadangkan senarai perkhidmatan online untuk AWAM dan WARGA NRE diasingkan pagenya. Jangan letak dalam satu page.

Perubahan telah dilakukan merujuk kepada cadangan Puan di mana Senarai Perkhidmatan Online untuk Awam dan Warga NRE telah diasingkan. Untuk Awam berada di bawah page  AWAM bertajuk Perkhidmatan Dalam Talian manakala Senarai Perkhidmatan Online bagi Warga NRE di bawah page WARGA NRE bertajuk Aplikasi Intranet.

4. Robina Hassan

Format direktori keliru. Header table direktori tak ada. Antara contoh direktori yang kemas dan tidak keliru ialah JUPEM website direktori. Bila header table tak ada saya tak tau angka 17 contohnya merujuk kepada apa? rasanya cara paparan alamat email tidak mengikut best practice email security.cara paparan tu mudahkan spammers collect automatically. Rujuk unit security BPM.

Perubahan telah dilakukan merujuk kepada cadangan Puan di mana format direktori lebih teratur dan kemas mengikut Bahagian / Unit di NRE. Format paparan emel juga mengikut best practice email security.

​5. Danial​

Dicadangkan supaya layout paparan portal diubah dari masa ke semasa untuk mewujudkan pembaharuan.​

Perubahan telah dilakukan merujuk kepada cadangan Tuan di mana layout paparan portal diubah dari masa ke semasa dengan kekerapan perubahan adalah sebanyak 1 layout paparan portal bagi 2 tahun.

Undian