Skip Ribbon Commands Skip to main content
Bahasa Melayu | English | Bahasa Lain Besarkan Saiz Teks Saiz Teks Asal Kecilkan Saiz Teks Teks Biru Teks Hijau Teks Merah Tukar Kontras ke Cerah Tukar Kontras ke Asal Tukar Kontras ke Gelap Tema Oren Tema Hijau Portal Asal Tanda Halaman Ini

Taman Laut Pulau Tioman

 Dengar Teks
 
 
Kredit gambar : www.dmpm.nre.gov.my​ / ohmalaysia.com​www.google.com
   
Taman Laut Pulau Tioman adalah pulau terbesar di dalam gugusan 9 pulau-pulau (Pulau Tioman, Pulau Tulai, Pulau Labas, Pulau Sepoi, Pulau Seri Buat, Pulau Tokong Bahara, Pulau Gut, Pulau Cebeh dan Pulau Sembilang) yang membentuk Taman Laut Tioman. Selain itu, lima pulau lain, iaitu Pulau Renggis, Pulau Tumok, Pulau Soyak, Pulau Tasu dan Pulau Raja, turut termasuk dalam sempadan taman ini. 
 
Info Pelawat : 
 
Infrastruktur
 
Kemudahan bilik mandi dan tandas, meja untuk berkelah dan tempat barbeku disediakan di beberapa kawasan tertentu. Jeti di pusat pelancong membolehkan bot untuk ke pantai. Pihak pengurusan taman telah menyediakan boya penambat di atas batu karang untuk bot snorkel dan selam. Pelawat boleh membeli barangan seperti makanan dan minuman di kedai di kawasan kampung. Untuk menyewa peralatan menyelam dan mengisi tangki selam, pelawat boleh membuat pertanyaan di kedai selam yang berkenaan. 
  
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi : 
 
Pusat Taman Laut Pulau Tioman
Kampung Tekek
Pulau Tioman 
 
Tel: 09-413 1273
Faks: 09-419 1595 
 
Emel: utlpahang@nre.gov.my 
 
Pautan berkaitan :
 
Laman Web Rasmi Jabatan Taman Laut
 
 
Cetak halaman ini

 

 

​​ 
Portal Rasmi Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar