Skip Ribbon Commands Skip to main content
Bahasa Melayu | English | Bahasa Lain Besarkan Saiz Teks Saiz Teks Asal Kecilkan Saiz Teks Teks Biru Teks Hijau Teks Merah Tukar Kontras ke Cerah Tukar Kontras ke Asal Tukar Kontras ke Gelap Tema Oren Tema Hijau Portal Asal Tanda Halaman Ini

Pusat Konservasi Hidupan Liar Tuntung

 

Pusat Konservasi Hidupan Liar Tuntung terletak di Kampung Bota Kanan Daerah Perak Tengah iaitu kira-kira 50km dari Bandar Ipoh. Pusat yang ditubuhkan pada 1968 adalah sama dengan majlis yang berlangsung pada tahun 1630an di mana Sultan Perak ketika itu Sultan Mudzaffar Shah II melepaskan tuntung ke Sungai Perak. Tujuan pusat ini ditubuhkan adalah untuk memulihara Tuntung melalui pengumpulan dan penetasan telur. 
Info Pelawat : 
 
Aktiviti
 
Pelancong yang datang boleh melawat kolam-kolam tempat dikumpulkan ibu-ibu tuntung juga kolam yang didiami anak-anak tungtung berusia kurang 2 tahun. Selain itu,pelancong boleh melawat pusat intepretasi dan menonton video yang memaparkan pelbagai maklumat mengenai tuntung dan usaha konservasi yang dilakukan. Bagi pelancong yang bertuah mereka mungkin berpeluang melepaskan anak-anak tuntung ke habitat asal di Sungai Perak. 
 
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi : 
 
Ketua
Pusat Konservasi Hidupan Liar Tuntung
Jabatan PERHILITAN, 32600 Bota Kanan, Perak 
 
Tel: 05-3762726 
 
 
 
Cetak halaman ini
​​​​​​​
Portal Rasmi Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar